Ακμή και μετά την εφηβεία ;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ακμής σε ενήλικες γυναίκες;

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της ακμής στην ενήλικη ζωή είναι:

  • Η εφαρμογή των ακατάλληλων καλλυντικών, τον ήλιο, τα τρόφιμα ενώ και ο καπνός ευνοεί επίσης το φαινόμενο αυτό: πάνω από το 41% των καπνιστών ασθενών έχουν ακμή κατά 9% μεταξύ των μη-καπνιστών.
  • Μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη γενετικούς παράγοντες. Πράγματι, με την παρουσία του το οικογενειακό ιστορικό, είναι κοινό να δει εμφανιστεί αυτό το είδος των προβλημάτων του δέρματος στην ενήλικη ζωή.
  • Τέλος, κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες, όπως τα αντισυλληπτικά, ορμόνες και τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν τα σπυράκια και άλλες ατέλειες.

Αυτό το ξέρατε;

Προβλήματα ατέλειες της επιδερμίδας:

  • 50% των γυναικών άνω των 25 ετών έχουν προβλήματα των ατελειών του δέρματος.
  • 40% των γυναικών αυτών δεν έχουν ακμή στην εφηβεία

TIP: Πρωινός καθαρισμός με Sebium Gel Moussant και χρήση Sebium Global για πρωί βράδυ για ολοκληρωμένη περιποίηση.

To μικτό και λιπαρό δέρμα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ποσότητας και της ποιότητας του σμήγματος. Αυτό τους κάνει συχνά επιρρεπείς σε σπυράκια και ατέλειες . Οι ατέλειες όμως μπορεί να συνδέονται και με άλλους όρους όπως το έκζεμα, για παράδειγμα , το οποίο τα καθιστά πιο δύσκολο να θεραπευτούν . Τέλος , η ακμή είναι πολύ συνηθισμένη στην εφηβεία και επηρεάζει το 80 % των νέων ανθρώπων ενώ μπορεί να περιλαμβάνει ενήλικες άνδρες και γυναίκες.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το μικτό ή λιπαρό δέρμα ;

Το λιπαρό δέρμα συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλους πόρους ,  θαμπή όψη και γυαλάδα . Αυτό οφείλεται στο υπερβολικό σμήγμα που ενθαρρύνει την εμφάνιση ατελειών της επιδερμίδας , με μαύρα σημάδια ή κόκκινους φαγέσωρες . Στο μεικτό δέρμα, οι ατέλειες βρίσκονται κυρίως στο μεσαίο τμήμα του προσώπου : μέτωπο , τη μύτη , το πηγούνι , κοινώς γνωστό ως T περιοχή.  Το υπόλοιπο του προσώπου και του σώματος μπορεί να έχει μια κανονική επιδερμίδα ή ακόμα και ξηρή.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος όπου 3 παράγοντες είναι υπεύθυνοι: υπερσμηγματόρορια , υπερκερατινοποίηση και ανάπτυξη βακτηριδίων.

  • Υπερσμηγματόρροια: αντιστοιχεί στην υπερπαραγωγή σμήγματος που οφείλεται σε ορμονικές δραστηριότητα που προκαλείται συνήθως στην εφηβεία. Το δέρμα γίνεται λιπαρό, θαμπό. Υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος ποιοτικής ανεπάρκειας του σμήγματος, δηλαδή η σύνθεση του σμήγματος δεν είναι πλέον η ίδια όπως στην περίπτωση ενός υγιούς .
  • Υπερκερατινοποίηση: ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων.
  • Βακτηριδιακή ανάπτυξη: το σμήγμα είναι ένα ιδανικό θρεπτικό μέσο για ορισμένα βακτήρια, ιδίως το acnes Propionibacterium που κανονικά υπάρχει σε όλα τα άτομα, αλλά τα οποία, στην ακμή, θα πολλαπλασιάζονται σε τριχοσμηγματογόνου θύλακα και προκαλούν την φλεγμονή. Στο δέρμα εμφανίζεται κόκκινος έντονος φαγέσωρας που προκαλεί έντονο πόνο.